pijl
  1. Je bent nu hier:
  2. Home
  3. /
  4. Aardwarmte

Aardwarmte

Milieu en duurzaamheid zijn belangrijke speerpunten in ons bedrijf. Voortdurend zijn wij op zoek naar mogelijkheden om het milieu zo min mogelijk te belasten.  Sinds 2012 worden onze kassen verwarmd met duurzame aardwarmte.

komkommerkwekerij 2431

 Aardwarmte vervangt aardgas als warmtebron. Door het gebruik van aardwarmte besparen wij circa 98% op het gebruik van aardgas. Ook de Co2-uitstoot neemt hierdoor flink af.

Het idee van aardwarmte is simpel: onder het bedrijf wordt van 1.800 meter diepte, water van ruim 70 graden opgepompt. Met dit warme water worden de kassen verwarmd. Zodra het water is afgekoeld wordt het weer naar dezelfde diepte teruggepompt.

komkommerkwekerij IMG 7162

Project Greenhouse Geo Power Koekoekspolder

De aardwarmtebron werd gerealiseerd door het project Greenhouse Geo Power Koekoekspolder, een initiatief van de gebroeders Vahl en Kwekerij Voorhof.  Het project vergde een lange voorbereidingstijd. In het voorjaar van 2011 begonnen de fysieke werkzaamheden voor deze unieke aardwarmteboring. Op 30 maart 2012 tijdens de opening van Kom in de Kas, werd de aardwarmtebron officieel geopend.

In het begin kampte het project nog met wat kinderziektes en duurde het even voordat het optimaal draaide. Zo moest er een zwaardere pomp aan te pas komen om het water terug de grond in te pompen. Ook moest er een oplossing gezocht worden voor opborrelend gas. Uiteindelijk konden begin januari 2013 de eerste echte aardwarmtekomkommers geoogst worden.

Wat is aardwarmte?

Aardwarmte (geothermische energie) komt voor in de diepe ondergrond van de aarde. De temperatuur in de kern is meer dan 5000 graden Celsius. Naarmate je dichter bij de aardkorst komt, wordt het minder warm. In Nederland stijgt de temperatuur in de bodem met 3 graden Celsius voor iedere 100  meter diepte. In de Koekoekspolder is het water op 2 kilometer diepte ongeveer 70 graden Celsius. Dat is voor tuinders een goede watertemperatuur om hun kassen mee te verwarmen.

Aardwarmte is een vorm van duurzame energie. Er is ongelofelijk veel warmte in de aardkern aanwezig. Er is wel elektriciteit nodig om het warme water op te pompen. Daarna wordt het afgekoelde water terug in de aarde gebracht om geleidelijk weer te kunnen opwarmen.

De voordelen van aardwarmte zijn:

  • het gehele jaar beschikbaar, 24 uur per dag
  • schone energie die niet opraakt
  • weinig milieubelastend
  • vermindering van Co2-uitstoot
  • een stabiele energieprijs voor de tuinder
  • een aardwarmtesysteem kan wel 30 jaar meegaan
     

Hoe werkt een aardwarmtebron?

Om een werkende aardwarmtebron te maken is het nodig om twee putten in de grond te boren. Deze putten zijn eigenlijk twee lange buizen die meer dan 1950 meter diep de grond in gaan. De laatste 100 tot 150 meter van de buizen hebben zeefachtige openingen (screens) waardoor het warme water uit de ondergrond in de buis kan lopen. Door de waterdruk op die diepte, stijgt het water in de buis van nature tot circa 50 meter onder het maaiveld.

Een speciale pomp hangt in één van de buizen (de productieput) op circa 400 meter diepte. De pomp zit dus ruim 350 meter onder water en pompt het warme water omhoog. Dat warme water wordt naar de aardwarmtecentrale gebracht die naast het bedrijf van tuinderij Vahl staat. In een warmtewisselaar wordt de warmte aan het water onttrokken en naar de kassen geleid.

Het afgekoelde water (van ongeveer 35 graden Celsius) gaat via de andere put (de injectieput) weer terug, naar dezelfde laag als waaraan het onttrokken is. Een aardwarmtebron gaat minimaal 30 jaar mee, voordat het water afkoelt.